Pressemelding til "Private Dancer", Galleri K 8.april - 8.mai

UNN FAHLSTRØM "Private Dancer" 

Vernissage torsdag 7. april kl. 19-21

 

PRESSEMELDING GALLERI K 

Unn Fahlstrøm er for tiden aktuell med de to parallelle utstillingene Private dancer (Galleri K) og Freshly frozen (Kunstnerforbundet). Her viser Fahlstrøm nye arbeider som befinner seg i overgangen mellom bevegelse og stillstand i videoverk, bilder og installasjon.

 

Utstillingen Private dancer tar for seg William Butler Yeats’ spørsmål om hvordan man skiller danseren fra dansen, (fra diktet Among School Children). Tittelen til utstillingen, er hentet fra Mark Knopflers bidrag til Tina Turners album fra 1984. I følge rockemytologien, ble denne sangen opprinnelig laget til Dire Straits’ plate Love Over Gold (1982), men utelatt fordi teksten ikke passet til å bli sunget av en mann. Trådformasjoner er her et gjennomgangsmotiv i videoverk, bilder og installasjon.

 

Persepsjon er et sentralt tema i Unn Fahlstrøms arbeider. Forholdet mellom synsakten og forståelsen av bevegelse er aktuell på flere nivåer i informasjonssamfunnet. Det er et problemområde hvor vitenskapen i mange tilfeller fortsatt ikke kan gi sikre svar. Fahlstrøms fokus fremstår som en konkret tilnærming til utvekslingen mellom ulike medieformater.

 

I forbindelse med utstillingene utgis en katalog med Fahlstrøms utvalgte arbeider fra 2003-2011. Utdrag fra katalogessay av Camilla Shim Winge: ”Unn Fahlstrøms kunstnerskap er sentrert om arbeidet med persepsjon. Hennes kunst er vitnesbyrd om en tankerekke der form kommer til uttrykk før innhold, gjennom bevegelser før ord.”

 

Siden hun gikk ut fra Kunstakademiet i Oslo har Unn Fahlstrøm først og fremst gjort seg bemerket innen video: Hun har vunnet Høstutstillingsprisen for ”Hundre runder” (2003), RCCL Art Grant (2006) og Anders Jahres pris for unge kunstnere (2010). Videoverket fra hennes siste utstilling på Galleri K, ”Vision_listen #2” med musikk av Arne Nordheim, ble kjøpt inn av Nasjonalgalleriet og vist på Museet for Samtidskunst under utstillingen ”Stir heart / Urolig hjerte”.