Pressemelding EILIF AMUNDSEN (1930-2007)

Pressemelding EILIF AMUNDSEN (1930-2007)

VERNISSAGE fredag 3. september kl 19 - 21 
Galleri K, 3. september - 3. oktober 

Galleri K er glade for å kunne invitere til utstilling med arbeider av maleren Eilif Amundsen. Kunstneren, som døde i 2007 i sitt 78. år, var en av de mest respekterte malerne i sin generasjon i Norge, og ble av sine kunstnerkolleger anerkjent som en «malernes maler».

Fra sent 70- og særlig 80-tall malte Amundsen mange av sine beste bilder, som fullendte den karakteristisk duse stilen med løse penselstrøk i finstemte og ytterst diskrete gråtoner over små formater. På denne tiden oppnådde han en høy anseelse i norsk kunstliv, og fikk blant annet det prestisjefulle oppdraget som festspillutstiller i Bergens Kunstforening i 1990. I utstillingens katalog skriver Arve Rød at Amundsens « evige postimpresjonisme eksisterer mellom de store begivenhetene, og på klar distanse til modernismens og det abstrakte maleriets «store tema». Bildene fremstår som prosaiske notater utenfor både teorien og politikken, og omgår snarveiene til innhold via det litterære patoset som kjennetegner mye av det nyekspresjonistiske maleriet. Som «radikal blant de konservative og konservativ blant de radikale» – slik han ble beskrevet i et minneord i Bergens Tidende etter sin død i 2007 – skapte Amundsen seg et hjørne av det som ble til overs, og returnerte til det lille formatet og et nøkternt, uorginalt og mindre sjelelig, men kanskje desto mer åndelig maleri.» 


Utstillingen på Galleri K samler arbeider fra både offentlige og private samlinger, fra hele kunstnerens karriere, og vil vise dybden i dette særegne og konsekvente kunstnerskapet.